Brankin kutak
Dariov kutak
Profesionalci savjetuju
Blog mladenaca
Imenik usluga
Vjenčanja Divlje vode Dijeta

Sve što trebate znati o fotografiranju vašeg vjenčanja

Vjenčano prstenjeSačuvati vaše vjenčanje kao trajnu i vječnu uspomenu može se samo na dva načina: kvalitetnom vjenčanom fotografijom i videosnimanjem.

U ovom članku približiti ćemo vam svijet vjenčane fotografije i fotografiranja vjenčanja, odgovoriti na mnoga često postavljana pitanja te pokušati riješiti nedoumice oko izbora foto studija za vaše vjenčanje.

Kako prepoznati dobrog fotografa, na što trebate paziti, kako odmjeriti cijenu i kvalitetu usluge i na mnoga druga aktualna pitanja u vezi fotografiranja vjenčanja odgovorio je fotograf Mirko Šorak, iz fotostudija New Vision Studio.

Koja je razlika između klasičnog fotografiranja i fotografiranja vjenčanja?

Svaki oblik fotografije podrazumijeva znanje, iskustvo i trud kako bi rezultati bili profesionalni i kvalitetni. Tu nema nekog pravila i neke konkretne razlike.
Naše iskustvo nam govori da su kvalitetni vjenčani fotografi oni fotografi koji postižu dobre rezultate na svim poljima fotografije, a to su najčešće ljudi kojima je fotografija ljubav, strast i način života.

Pri biranju fotografa za vjenčanje na što mladenci moraju posebno obratiti pozornost? Koji su Vaši savjeti?

Ime studija može zavarati i nerijetko skriva nešto sasvim neočekivano. Važno je dobro se raspitati baš o konkretnoj osobi (fotografu) koji će fotografirati vjenčanje, jer se često ta informacija zaobilazi.
Bilo bi dobro da u portfelju fotografa postoje i neke druge fotografije osim onih vjenčanih. Ako Vam se njegov kompletan opus sviđa, onda definitivno niste pogriješili jer ste odabrali svestranog fotografa koji zna i voli taj posao.
Važno je uživo upoznati svog fotografa jer preko mailova i telefonskih razgovora mogu se steći pogrešni dojmovi. Ako vam ta osoba iz bilo kojeg razloga nije simpatična velika je mogućnost da će na dan vjenčanja pod stresom utjecati negativno na Vaše raspoloženje. Uzmite u obzir da će ta osoba dijeliti sa vama neke najintimnije i najvažnije trenutke vašeg života. Stoga, suprotno kodeksu profesionalnog odnosa, Vaš fotograf vam taj dan mora biti i jako dobar prijatelj.
Što se tiče nekakvih tehnikalija naravno važno je da fotograf koristi kvalitetnu i pouzdanu opremu ali to nažalost mladenci jako teško mogu saznati.
Detalj sa vjenčanjaFotograf koji radi kvalitetno neće svoj rad skrivati iza malih fotografija formata 10x15 cm ili 13x18 cm već će radove prezentirati u velikom formatu, npr. 20x30 cm ili čak većem. Ako vam se te fotografije čine oštre, kontrastne i općenito ostavljaju dobar dojam gotovo je sigurno da je kvaliteta fotografske opreme kao i opreme za izradu fotografija na visokom nivou.
Svaki fotograf ima svoj stil koji razvija i unaprijeđuje godinama baš kao i svaki drugi umjetnik. Upravo je to čimbenik koji vas je privukao i zbog čega ste se odlučili baš za njega. Osoba koja vam obeća da će fotografirati kako god to vi želite zavarava vas i prije svega je dobar trgovac. Dobar fotograf će svoj posao napraviti najbolje što zna i umije. Ni manje ni više od toga, bez obzira na sve.
I zadnje, dvije stvari koje se često prilikom dogovaranja fotografiranja zanemaruju, a iskustvo nam je pokazalo da su gotovo najvažniji segment cijelog procesa fotografiranja vjenčanja: Fotoalbum i izrada fotografija. Uvidjevši oduševljenje naših mladenaca na naš „Art fotoalbum“ odlučili smo se da je to jedina opcija i da mora biti obavezan dio našeg paketa. Radi se o ručno rađenom kožnom fotoalbumu i izradi fotografija u profesionalnoj art print tehnici. Taj „Art fotoalbum“ osim što izgleda luksuzno i ekskluzivno proizvod je najviše kvalitete i ostat će generacijama u Vašoj obitelji. Stoga vam savjetujem da se dobro raspitate kod svog fotografa kakve su kvalitete fotografije i album koji dobivate. Koliko god se to činilo trivijalno prilikom dogovaranja fotografiranja iz iskustva znam koliko fotoalbum znači mladencima i s koliko ponosa ga pokazuju obitelji i prijateljima.

Koliko minimalno vremena treba izdvojiti za fotografiranje?

Za poziranje bi bilo dobro izdvojiti 45 minuta do sat vremena. Ako se radi na više lokacija dobro je predvidjeti nekakvih 15 minuta do pola sata više.
Ostatak vjenčanja ide svojim predviđenim tokom i nije potrebno ništa posebno planirati. Obavezno fotografu prethodno dajte raspored događanja kroz dan i adrese svih lokacija, a na sam dan vjenčanja mu po potrebi napomenite na što biste željeli da posebno obrati pažnju. Također uzmite u obzir činjenicu da fotograf ne poznaje Vašu obitelj i prijatelje te ga ukratko uputite u situaciju, također na sam dan vjenčanja.

Što se događa sa fotografiranjem na otvorenom u slučaju da pada kiša?

Budući da ni mladenci, a ni oprema ne može izaći na pljusak, fotografiranje se odvija u zatvorenom prostoru. Dobro je isplanirati neki estetski efektan i ugodan prostor ili više njih za slučaj da se takvo što dogodi.

Ukoliko mladenci izraze želju za slikanjem u nekom posebnom ambijentu (npr. za koji treba dozvola), tko osigurava dozvole, fotograf ili mladenci?

Detalj sa crkvenog vjenčanja

Ovo ovisi od fotografa do fotografa i dozvole su manji problem u takvim situacijama. Mogu se desiti situacije da vlasnik prostora fotografa ograničava vremenski ili tehnički što nikako nije dobro za vas pa to nastojte izbjeći.Što se tiče dozvola, u pravilu vi kontaktirate vlasnika prostora, a fotograf sa njime po potrebi dogovara tehničke detalje.
Ako se radi o zatvorenom prostoru, mi smo spremni i opremljeni odraditi posao gotovo bilo gdje, međutim može se desiti da neki fotograf to odbije iz razloga loše ili specifične rasvjete. Također se može desiti da fotograf koji nema iskustva sa fotografiranjem u uvjetima ambijentalnog osvjetljenja napravi katastrofalno loš posao. Na ovo pitanje nažalost nema nekog općenitog odgovora i ovisi o samom prostoru i fotografu pa se takve stvari dogovaraju na Vaš konkretan upit.

Kod mladenaca koji imaju neke posebne želje i zahtjeve kako bi njihove fotografije trebale izgledati, koliko im izlazite u susret u ostvarivanju njihovih želja?

Kao što sam prije spomenuo svaki fotograf koji drži do svog rada ima neki svoj specifičan i prepoznatljiv stil i način rada.
Mi konkretno nikada ne bi pristali na zahtjev da svoj stil mijenjamo ili da kopiramo tuđi. Da se malo našalim, možemo to usporediti sa situacijom gdje ste angažirali primjerice Olivera Dragojevića ali pod uvjetom da vam pjeva kao Severina.
Iz iskustva mogu reći da smo do sada sve razumne zahtjeve mladenaca ispunili na njihovo zadovoljstvo i bez ikakvih problema. Međutim, budući da se ipak postavljaju i takvi specfični zahtjevi važno je napomenuti da je potpuno nerealno očekivati da oni budu i ispunjeni bez obzira na to što vam je netko obećao. Smatram da se takva obećanja daju isključivo u svrhu prodaje termina, a rezultat je uvijek razočaravajući.

Koji je uobičajeni rok za izradu vjenčanih fotografija?

Na ovo je pitanje također teško dati neki općeniti odgovor jer razlikuje se od fotografa do fotografa.
Što se tiče nas konkretno, sve odrađujemo u 2 tjedna pod uvjetom da su mladenci u mogućnosti nakon prve obrade doći na dogovor oko eventualnih dodatnih intervencija i izbora fotografija za album.

Mladenka

Za kraj, još neki Vaši generalni savjeti za mladence u vezi vjenčane fotografije?

Iz svog iskustva mislim da vam mogu dati jedan jako dobar savjet, a to je da planirate vjenčanje, a ne fotografiranje vjenčanja.
Kvalitetan fotograf će znati prepoznati i iskoristiti blagodati dobro isplaniranog vjenčanja, na svoje, a time i na vaše zadovoljstvo. Ako ste svog fotografa dobro upoznali i zadobio je vaše povjerenje, opustite se, uživajte i zabavljajte se. Prepustite se trenutku i nećete požaliti.
Nama najdraže pohvale koje smo dobili od naših mladenaca su njihove izjave da su im neki od najljepših trenutaka sa vjenčanja bili upravo oni provedeni u druženju sa nama.


Suradnik na članku: Mirko Šorak - New Vision Studio


Pripremila: Branka Biščan 6.12.2008.

Povezani članci i teme:


Pošalji prijatelju Dodaj u Favorites/Bookmarks Ispiši Podijeli na Facebooku Objavi na Twitteru Pošalji na Delicious Objavi na MySpace Preporuči na Stumbleupon
Imenik djelatnosti, usluga i proizvoda za vjenčanje Angelus art
Restoran Laguna Hotel Phoenix
Marketing
Kozmetički studio La Verne
Zaručili ste se? Sljedeći korak je...
Informacije o sklapanju braka i potrebnim dokumentima
Preuzmite predložak kartica s imenima za stolove
Savjeti za darivanje mladenaca
Download: bojanka i slikovnica za male goste
Brankin kutak: Kako odabrati boje, temu ili stil vjenčanja?
Dariov kutak: 50 originalnih načina kako zaprositi