Brankin kutak
Dariov kutak
Profesionalci savjetuju
Blog mladenaca
Imenik usluga
Vjenčanja Divlje vode Dijeta

Vjenčani budžet – na koje troškove najčešće zaboravljamo?

Vjenčani budžet – na koje troškove najčešće zaboravljamo?Počeli ste planirati vjenčanje i došli do bitne odluke: određivanje vjenčanog budžeta. U sastavljanju budžeta uvijek se prvo sjetimo najvećih kategorija poput cvijeća, torte, menija restorana, glazbe, fotografa i naravno, haljine. No postoji mnogo skrivenih troškova koji, ako se na vrijeme ne predvide ili ne pokušaju spriječiti, mogu nagomilati do povećeg iznosa. Slijede informacije koji to nepredviđeni troškovi mogu biti:


1. Rad iza ponoći

Mnogo restorana, hotela i sala prakticira dodatno plaćanje troškove 50-100€ po satu rada iza ponoći. Često će vam rad dodatno naplatiti i fotograf (odnosno snimatelj), od kojih neki imaju verzije za naplatu dodatnog sata iza ponoći, a neki za svaki sat nakon ukupno 12 sati snimanja. Čak i sa nekim glazbenim sastavima se počela događati slična stvar, cijena koju ste dogovorili vrijedi do 2 sata iza ponoći, kasnije morate još platiti dodatak da bi nastavili svirati. Obavezno se raspitajte za te dodatne troškove i ako ih ima posebno naznačite u ugovoru koji sklapate.

2. Rezanje torte/posluživanje kolača/otvaranje boca i sl.

Da, mnogo restorana ima i ovaj skriveni trošak. Vi ste mislili da ste sve unaprijed dogovorili, a oni vas ujutro iznenade sa cijenom uvećanom za koju tisuću kuna. Trebali biste odmah kod prvog razgovora pitati da li naplaćuju rezanje torte ili posluživanje vaših kolača, da li morate nadoplatiti za pečenje odojka/janjetine, ili ako donosite svoje, hoće li vam naplatiti rezanje istih i serviranje? Ako donosite svoje piće, obavezno pitajte plaća li se otvaranje boce – možda zvuči smiješno, ali u nekim hotelima je standardna cijena za otvaranje jedne boce donesenog pića između 15 i 35 kn. Na svu sreću, većina restorana još provodi ljubaznu politiku da sve žestoko piće i vino koje donesete neće dodatno naplatiti za posluživanje.

3. Parkiranje

Vaši gosti ne bi trebali plaćati parkiranje za automobile, zato ako se parkiranje plaća trebate unaprijed dogovoriti cijenu i troškove parkiranja za svoju svadbenu povorku, a taj trošak predvidjeti u budžetu.

4. Izrada fotografija za foto-zahvalnice

Pažljivo pročitajte što sve sadrži paket usluga koji ste uzeli u foto-studiju. Ukoliko slike za zahvalnice nisu navedene, morati ćete ih dodatno platiti ( cca 6-10 kn po komadu). Ako imate 70-tak zahvalnica, dodatno ćete izdvojiti oko 500 kn.

5. ZAMP

ZAMP ili u prijevodu "zaštita muzičkih autorskih prava" čest je nepredviđen trošak. Restoran, hotel ili sala zakonski su dužni platiti naknadu za javno izvođenje glazbe udruzi HDS ZAMP. Zbog velikog iznosa, restorani i sale često tu naknadu prebacuju na mladence, koji su na kraju prisiljeni to platiti ako žele održati svadbenu večeru u tom prostoru. Naravno, postoji i veliki broj restorana i sala koji sami snose taj trošak budući da se bave organiziranjem svadbenih večeri barem 4 puta mjesečno, te priznaju da im je to jedan od pravednih troškova poslovanja. Svakako se raspitajte na koji način to rješava restoran za koji ste se vi odlučili.

Za sve postoji samo jedan lijek, a to je da se sastavi ugovor između vas i pružatelja usluga u kojem se jasno popisuje koliko ste dužni platiti za koju uslugu te da se obvezuju da na dan plaćanja neće biti dodatnih "skrivenih troškova". Učite na tuđim propustima i obratite pažnju na ove situacije prije nego što se dogode!


Pripremila: Branka Biščan, 10.9.2008.

Povezani članci i teme:


Pošalji prijatelju Dodaj u Favorites/Bookmarks Ispiši Podijeli na Facebooku Objavi na Twitteru Pošalji na Delicious Objavi na MySpace Preporuči na Stumbleupon
Imenik djelatnosti, usluga i proizvoda za vjenčanje Angelus art
Restoran Laguna
Marketing
Kozmetički studio La Verne
Zaručili ste se? Sljedeći korak je...
Informacije o sklapanju braka i potrebnim dokumentima
Preuzmite predložak kartica s imenima za stolove
Savjeti za darivanje mladenaca
Download: bojanka i slikovnica za male goste
Brankin kutak: Kako odabrati boje, temu ili stil vjenčanja?
Dariov kutak: 50 originalnih načina kako zaprositi