Brankin kutak
Dariov kutak
Profesionalci savjetuju
Blog mladenaca
Imenik usluga
Vjenčanja Divlje vode Dijeta

Kako odabrati cvjećara i cvjetne dekoracije za vjenčanje

Kako odabrati cvjećara  i cvjetne dekoracije za vjenčanjePetra i Marijan iz Cvjetne galerije Sreća odgovorili su nam na nekoliko najčešće postavljanih pitanja u vezi odabira cvjećara te cvijeća za vjenčanje. Kada početi sa pripremama, na što obratiti pažnju kod posjete cvjećaru, koje cvijeće odabrati, kako treba izgledati buket mladenke i odgovore na ostala pitanja u vezi cvjetnih dekoracija pročitajte u ovom članku.

Od vremena starog Egipta, preko antičke Grčke i starog Rima, pa sve do današnjih dana cvijeće je prenosilo poruku ljubavi i bilo sastavni dio svadbenih svečanosti. Bilo da se radilo o buketu u ruci mladenke ili nekoj sličnoj formi iz tih davnih vremena, to je cvijeće uvijek podsjećalo na raskoš i bogatstvo prirode iz okruženja. Ono i danas na vašem vjenčanju postaje simbolom vaše ljubavi prema prirodi i svijetu oko vas. I upravo je ono taj šećer na kraju, koji daje vama i vašim uzvanicima potpuni doživljaj vjenčanja.
Pročitajte savjete Cvjetne galerije Sreća kako odabrati cvjetne dekoracije za svoje vjenčanje.

Za početak bi nas zanimalo kada i na koji način bi trebali početi sa pripremama za vjenčanje u pogledu odabira cvjećara i cvjetnih dekoracija?

Iz iskustva bi vam mogli reći da bi minimalno šest mjeseci prije vjenčanja trebalo početi sa prikupljanjem informacija. Ukoliko vjenčanje imate u svibnju, lipnju ili rujnu, bilo bi dobro sa time početi i ranije. Na taj način ćete izbjeći nepotreban stres koji se javlja kada te stvari ostavite za sam kraj i to neposredno prije samog vjenčanja. Isto tako se može dogoditi da je vaš cvjećar u tom vašem terminu već zauzet i onda morate tražiti rezervno rješenje. Razne vrste foruma, časopisa i sajmova na temu vjenčanja, kao i preporuke prijatelja i rodbine, sve to zajedno odlično služi za dobivanje osnovnih smjernica u pravcu kojih bi trebali ići. Tu je potrebno napomenuti da sve te stvari uzmete sa rezervom jer su ukusi različiti. Tek u živom i neposrednom razgovoru sa cvjećarom dobivate jasniju sliku toga što bi uistinu željeli i što bi vam najbolje moglo odgovarati.

Kako napraviti selekciju među cvjećarima prije nego što uopće dođemo kod njih na razgovor?

Buket za vjenčanje

Danas je internet sveprisutan i svaki cvjećar-aranžer koji drži do svog ugleda i koji želi da njegovi potencijalni kupci dođu što lakše do njega, trebao bi imati svoju internet stranicu na kojoj bi mogli vidjeti neke od njegovih radova na temu vjenčanja. Samim pregledavanjem internet stranice stječe se prvi dojam o tom aranžeru i njegovom radu. Sajam vjenčanja isto može poslužiti za selekciju jer se na samom sajmu može vidjeti cvjećar-aranžer i njegov rad, bilo kroz album njegovih radova ili preko oglednih primjeraka na samom izložbenom prostoru. Sajmovi su pogodni iz tog razloga što na jednom mjestu možete napraviti usporedbu radova više cvjećara. Ako vam je cvjećar prisutan na svom izložbenom prostoru, ako vidite da se trudi kako bi vam dao sve potrebne informacije u svezi vašeg vjenčanja, ako je svoj prostor na sajmu uredio na način da vam se sviđa, onda svakako imate dobar razlog da mu se naknadno javite ili da na licu mjesta dogovorite termin sastanka. Tu je potrebno napomenuti da samim slanjem e-maila sa raznim upitima ili pak samim telefonskim razgovorima sa cvjećarom teško možete stvoriti cjelokupan dojam o cvjećaru i njegovom radu.

Na što sve treba obratiti pažnju kod prve posjete cvjećaru?

Kod prve posjete cvjećaru obratite prvo pozornost na samu cvjećarnu. Ona bi za početak na vaš prvi pogled trebala biti uredna i čista te da na vas ostavlja pozitivan dojam. Svaki profesionalni cvjećar-aranžer će vas uljudno primiti i ponuditi vam da zajedno s njim pogledate pregled njegovih radova vezanih uz vjenčanja. Ako nema vlastitih radova bilo na računalu ili u albumu, kako da mu onda poklonite svoje povjerenje? Isto tako je potrebno da ta cvjećarnica ima dobar izbor vaza i ostalih rekvizita za aranžiranje, tako da ne morate na više mjesta iznajmljivati razne rekvizite i time si zakomplicirati organizaciju vjenčanja. Na taj prvi razgovor, dobro bi bilo da ponesete i neke fotografije buketa, aranžmana i sl. Koji vam se sviđaju (bilo iz časopisa ili sa Interneta), kako bi cvjećar mogao vidjeti iz prve ruke što vam se sviđa. Ako i ne donesete materijale nije problem jer će vam pravi profesionalac kroz razgovor na sve moguće načine pomoći da odaberete sve prema svome ukusu. Samim pregledavanjem fotografija buketa i ostalih aranžmana osjetit ćete i sami što vam se sviđa, a što ne. I zbog toga ponavljam još jednom: Vrlo je bitno da vas cvjećar stvarno želi saslušati i da mu nije problem odvojiti vrijeme za vas i vaše želje. Najgora moguća stvar po nama je ako vam cvjećar aranžer nameće nešto što vi niste spremni prihvatiti, bilo da se radi o vrlo skupim vrstama cvijeća ili pak o oblicima aranžmana koji se vama po svom stilu ne sviđaju. U svakom slučaju je dobro da vam cvjećar što više toga predloži, ali krajnji izbor je ipak na vama.

Otprilike koliki budžet treba predvidjeti za cvjetne dekoracije za vjenčanje?

Aranžman za stol mladenaca

U zadnje vrijeme znaju nam doći mladenci i pitati za pakete usluga. Mi na to možemo samo reći da je svako vjenčanje posebno za sebe i teško to možete staviti u određene kalupe. Cijena dekoracija za vjenčanje ovisi o količini i vrsti cvijeća, a isto tako i o broju uzvanika. Zbog toga je dobro zatražiti ponudu po pojedinim stavkama (buket, aranžman za ostale stolove, kitice i sl.), a ne da poslije ne znate koliko je pojedina stvar koštala. Na taj način vam je puno lakše ponudu prilagoditi svome troškovniku. Netko će htjeti više cvijeća za uređenje crkve, a netko pak za uređenje restorana. Ukusi su vrlo različiti. Zašto bi vi bilo kome bili dužni reći koliko ste spremni novaca potrošiti za svoje vjenčanje. Neka vam cvjećar ponudi više opcija, a odluku donosite vi na samom kraju. Također se kod cvjećara raspitajte o svim eventualnim dodatnim troškovima, a koji bi vam mogli opteretiti budžet, kao što je npr. trošak prijevoza cvjetnih aranžmana. Na taj način ćete izbjeći bilo kakve nesporazume.

Kako odabrati pravi buket za vjenčanje?

Kod izbora buketa je bitno npr. da vam se vizualno sviđa, da vam odgovara uz haljinu, da vam se boja sviđa, a s druge strane treba poštovati vaš stil i vašu osobnost. Možda vam se sviđa jednostavnost izvedbe buketa ili pak suprotno želite da je totalno drugačiji i da ste spremni na eksperimentiranje. Buket za mladenku po boji i obliku bi trebao odgovarati uz njenu haljinu. Uz raskošne haljine sa puno detalja dobro pristaju jednostavniji buketi. A uz jednostavnije haljine si možete dati više oduška u izboru buketa.

Na što bi još trebalo obratiti pozornost pri odabiru cvjetnih dekoracija?

Detalj sa crkvenog vjenčanja

Kod izbora boje cvijeća za vjenčanje trebate obratiti pozornost na boje koje prevladavaju u restoranu (boje zidova, stolnjaka, tepiha, zavjesa i sl.) i uskladiti ih sa bojom svojih dekoracija. Pri tome je dobro naglasiti da boja vašeg buketa za vjenčanje ne mora biti u istoj boji kao što je cvijeće u restoranu. Ukoliko u restoranu prevladavaju neutralne boje kao što su bijela i bež, tada u odabiru cvjetnih dekoracija možete kombinirati više boja. Kod odabira aranžmana za stolove u restoranu, trebali bi uzeti u obzir da veći stolovi zahtijevaju veće aranžmane,a manji stolovi manje aranžmane. Na većim stolovima manji aranžmani ne dolaze do izražaja, a veći aranžmani na manjim stolovima mogu smetati kod serviranja hrane i u međusobnoj komunikaciji gostiju. Kod uređenja crkve treba uzeti u obzir to da su crkve uglavnom veće građevine i da samim tim kod aranžiranja zahtijevaju veće aranžmane ili aranžmane sa većim cvjetovima. Također, pri odabiru cvjetnih dekoracija trebalo bi uzeti u obzir da aranžmani od sezonskog cvijeća koštaju manje nego oni od vansezonskog.

Što biste još mogli savjetovati budućim mladencima za kraj?

Za svoje vjenčanje odaberite onog cvjećara / aranžera za kojeg osjećate da razumije vaše želje. Svakako cvjećara rezervirajte na vrijeme, kako biste se opustili i uživali u svom vjenčanju u potpunosti.


Suradnici na članku:
Cvjetna galerija Sreća
01/3733-830, 098/1695-386
Malešnica 12, Zagreb


Sponzorirani sadržaj

Povezani članci i teme:


Pošalji prijatelju Dodaj u Favorites/Bookmarks Ispiši Podijeli na Facebooku Objavi na Twitteru Pošalji na Delicious Objavi na MySpace Preporuči na Stumbleupon
Imenik djelatnosti, usluga i proizvoda za vjenčanje Angelus art
Restoran Laguna
Marketing
Kozmetički studio La Verne
Zaručili ste se? Sljedeći korak je...
Informacije o sklapanju braka i potrebnim dokumentima
Preuzmite predložak kartica s imenima za stolove
Savjeti za darivanje mladenaca
Download: bojanka i slikovnica za male goste
Brankin kutak: Kako odabrati boje, temu ili stil vjenčanja?
Vjenčane nedoumice: odabir i promjena prezimena
Davanje kapare i plaćanja prije vjenčanja
Ideje i savjeti za prvi ples mladenaca
Dariov kutak: 50 originalnih načina kako zaprositi